Hälsa och miljö i kaffebaren

Förutom möjligheten att skapa och dricka fantastiskt kaffe varje dag, tillkommer stort ansvar när man är caféägare. En av de viktigaste bitarna är hälsa och miljö. 

coffee bar machine_278456510

Lokalen ska städas varje dag. Man går trots allt omkring med skorna på hela dagarna och detsamma gäller ens gäster. Ytterdörren öppnas flera gånger om dagen och det är många personer som vistas i lokalen. Ett café drar till sig smuts mycket snabbare än hemmet.

Städning tar tid ur arbetsschemat och kan lägga på en timmes extra arbete om dagen, utöver den vanliga städningen som pågår under arbetsdagen. För att minimera städtiden kan man anlita lokalvård av en städfirma. De kan komma in en timme tidigare än du själv och ta åtminstone vissa utrymme såsom toaletter, lunchrum och kontorsavdelning.

Under arbetsdagen måste man också hålla koll på stöket och smutsen. Den personliga hygien är väldigt viktig när man hanterar råvaror och livsmedel. Man ska antingen tvätta händerna ofta eller använda engångshandskar som byts med jämna mellanrum.

Det måste finnas ett bra flöde i köket: ett renligt flöde. Det betyder att ren mat och rena tallrikar inte ska komma i kontakt med smutsig disk. De ska inte förvaras när varandra och man bär inte på ren och smutsig disk samtidigt. Smutsig disk ska omhändertas så fort som möjligt.

Kaffemaskiner och liknande ska rengöras kontinuerligt. Det finns flera faktorer som påverkar smaken på kaffet och renligheten är en av dem. Hållaren till kaffebönorna ska diskas, filter ska bytas ofta för fräschare kaffesmak och pipor och rattar ska torkas av mellan kaffekopparna för att hålla nere risken för föroreningar.